Groenten: de ontbrekende schakel in je voedingspatroon?

Gepubliceerd op 29 april 2024 om 21:38

De gemiddelde Belg consumeert onvoldoende groenten (gemiddeld slechts 145 gram per dag). Nochtans zitten ze bomvol voedingsstoffen, antioxidanten en vezels én geven ze extra smaak aan je gerecht. Hoog tijd om ze wat vaker op je bord te leggen dus!

In onze drukke levensstijl komt gezond eten vaak niet op de eerste plaats. We kiezen voor snel bereide maaltijden en snacks die onvoldoende voedingsstoffen bevatten. Dit kan leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen en een gebrek aan energie en vitaliteit.

Om deze tekorten te voorkomen en onze gezondheid te ondersteunen, is het essentieel om voldoende groenten te consumeren. Groenten zijn een waardevolle bron van voedingsstoffen en kunnen ons lichaam voorzien van de essentiële vitamines, mineralen en antioxidanten die het nodig heeft om goed te functioneren. Bovendien dragen ze bij aan onze darmgezondheid en algemeen welzijn door de bloeddruk te verlagen en het niveau van 'slechte' cholesterol te verminderen, waardoor ze bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten.


Benieuwd naar welke groente het gezondst is? Het antwoord is eenvoudig: allemaal! Daarom is het belangrijk om te variëren. Kies voornamelijk voor verse seizoensgroenten en diepvriesgroenten zonder toevoegingen. Groentesoep en groenten uit blik of glas zonder toevoeging van zout en/of suiker zijn ook goede opties. Let steeds op het zout-, bouillon- en vetgehalte bij het bereiden ervan en beperk het gebruik van room en saus.

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) adviseert om dagelijks minstens 300 gram groenten te eten. Daarnaast  wordt aanbevolen om minstens twee keer per dag groenten te eten. Hier zijn enkele manieren om dat te bereiken:

  • Reserveer de helft van je bord voor groenten bij een warme maaltijd.
  • Voeg groenten toe aan je broodmaaltijd (bv. tomaten, sla, groentespread,...).
  • Eet groenten als snack (bv. wortel, kerstomaatjes, komkommer, …) 
  • Voeg een gezonde groentesoep toe aan je maaltijd.
  • Eet groenten als aperitiefhapje (bv. bloemkool, kerstomaatjes, radijzen,...).
  • Bestel een salade op restaurant.
  • Maak groenten klaar voor meerdere dagen.


Hopelijk ben je nu volledig overtuigd van het belang van voldoende groenten en zet je ze in het vervolg wat vaker op het menu!

Benieuwd of je zelf genoeg groenten eet? Doe dan hier de test!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.