Shakshuka: comfort op je bord

Gepubliceerd op 5 september 2025 om 16:24

Shak-watte?

Shakshuka is een populair eenpansgerecht uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, bestaande uit eieren gepocheerd in een kruidige tomatensaus met paprika, ui en specerijen zoals komijn. De naam ‘shakshuka’ betekent letterlijk ‘een mengsel’, wat verwijst naar de combinatie van ingrediënten in de saus. Het gerecht wordt vaak geserveerd met brood om de saus mee op te dippen en kan zowel als ontbijt, lunch of lichte maaltijd gegeten worden.

 

Ingrediënten (voor 3 personen):

  • 1 el olijfolie
  • 4 eieren
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 g tomatenpassata
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 100 g feta
  • 2 naanbroden
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 el paprikakruiden
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 handjes verse basilicum

 

Bereidingswijze

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook kort aan.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika's en snijd ze in reepjes.
  • Snijd de courgette in de lengte doormidden, halveer de helften nogmaals en snijd in dunne plakken.
  • Voeg de courgette en paprikareepjes toe aan de pan en laat ze kort meestoven.
  • Voeg de tomatenpassata toe en verkruimel het bouillonblokje boven de saus.
  • Voeg de kruiden toe.
  • Roer alles goed door elkaar en laat het 15 minuten op een laag vuur sudderen.
  • Maak met een lepel 4 kuiltjes waneer de groenten bijna gaar zijn. Breek de eieren in de kuiltjes.
  • Plaats een deksel op de pan en laat de eieren ongeveer 10 minuten stollen.
  • Garneer de shakshuka met basilicum zodra de eieren gaar zijn en verkruimel de feta erover.
  • Serveer met naanbrood.

 

Smakelijk! 😋

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.